Een elektrische rolstoel is een onmisbaar hulpmiddel voor mensen die minder goed ter been zijn en een beperkte mobiliteit hebben. Dankzij een rolstoel kunnen ze grotendeels zelfstandig blijven en de wereld op hun eigen tempo verkennen. Maar hoeveel kost zo’n elektrische rolstoel eigenlijk precies? In dit interessante artikel gaan we dieper in op de kosten van elektrische rolstoelen, de factoren die deze kosten beïnvloeden, en wanneer u recht heeft op financiële ondersteuning of zelfs een gratis rolstoel. Lees verder en ontdek alles over dit onderwerp.

De kosten van een elektrische rolstoel

De kosten van een elektrische rolstoel variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het type rolstoel, de extra functies en accessoires, het merk en de kwaliteit, en zelfs de financieringsmogelijkheden spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het kostenplaatje.

Factoren die de kosten beïnvloeden

  • Type elektrische rolstoel: tegenwoordig zijn er verschillende soorten elektrische rolstoelen op de markt, variërend van standaardmodellen tot geavanceerde opties met diverse extra functies zoals bijvoorbeeld een kantel- en hoogteverstelling. De prijs varieert per model.
  • Extra functies en accessoires: er zijn elektrische rolstoelen die geleverd worden met extra functies en accessoires, zoals elektrische kantelmechanismen, aanpasbare zitopties, speciale besturingselementen en zelfs ingebouwde hulpapparaten. Deze extra’s kunnen de kosten van de rolstoel aanzienlijk verhogen.
  • Merk en kwaliteit: net als bij andere producten, zijn de kosten van een elektrische rolstoel sterk afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Bekende merken en hoogwaardige materialen zijn doorgaans duurder, maar bieden vaak ook betere prestaties en duurzaamheid.
  • Verzekering en financiering: sommige zorgverzekeringen bieden dekking voor de aanschaf van een elektrische rolstoel. De voorwaarden en dekking verschillen per verzekeraar. Daarnaast zijn er financieringsopties beschikbaar voor mensen met beperkte financiële middelen, zoals leningen, afbetalingsplannen en subsidies.

Vergoeding voor elektrische rolstoelen

In veel gevallen is het mogelijk om een vergoeding aan te vragen voor de aankoop van een elektrische rolstoel. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden die er zijn:

  • Zorgverzekering: veel zorgverzekeraars bieden dekking voor de aanschaf van een elektrische rolstoel als deze medisch noodzakelijk is. Het is echter belangrijk om de voorwaarden van uw specifieke zorgverzekering te controleren om er zeker van te zijn dat deze dekking biedt.
  • WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning): mensen met een mobiele beperking kunnen in aanmerking komen voor een elektrische rolstoel via de WMO. De gemeente beoordeelt de individuele behoeften en financiële situatie van de aanvrager en kan indien nodig een rolstoel verstrekken of financieel ondersteunen bij de aanschaf ervan.
  • PGB (Persoonsgebonden budget): met een PGB kunnen mensen zelf hun zorg inkopen, inclusief de aanschaf van een elektrische rolstoel. Dit geeft de persoon meer controle over de keuze van hun hulpmiddelen en de zorg die ze ontvangen.

Hoe duur is een elektrische rolstoel in Nederland?

De kosten van een elektrische rolstoel in Nederland kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de hierboven reeds genoemde factoren. Over het algemeen liggen de kosten van een standaard elektrische rolstoel ergens tussen de € 2.000 en € 5.000, maar geavanceerde modellen met extra functies kunnen de prijzen soms hoger oplopen.

Wie heeft recht op een gratis rolstoel?

Mensen met een ernstige handicap of chronische ziekte die aanzienlijke beperkingen in hun mobiliteit ervaren, kunnen mogelijk in aanmerking komen voor een gratis elektrische rolstoel via de WMO. De gemeente beoordeelt de individuele behoeften van de persoon en kan op basis daarvan een rolstoel verstrekken of financieel ondersteunen bij de aanschaf ervan.

Tips voor het vinden van betaalbare opties

Onderstaande tips helpen u bij uw zoektocht naar een geschikte rolstoel, zodat u een betaalbare optie vindt.

  • Onderzoek verschillende merken en modellen: vergelijk prijzen en functies van diverse merken en modellen om de beste optie te vinden die past bij uw behoeften en budget.
  • Informeer naar vergoedingsmogelijkheden: neem contact op met uw zorgverzekeraar en gemeente om te kijken of u in aanmerking komt voor vergoedingen of financiële steun bij de aanschaf van een elektrische rolstoel.
  • Overweeg tweedehands: soms zijn tweedehands elektrische rolstoelen een betaalbaar alternatief. Zorg er in dat geval wel voor dat u de staat van de elektrische rolstoel grondig controleert voordat u tot aanschaf overgaat.

In onze blog ‘Waar moet ik rekening mee houden met een rolstoel?’ komt u te weten waarop u allemaal moet letten bij de aanschaf van een rolstoel.

Tijdelijk een rolstoel huren bij Welzijnswarenhuis

Indien u minder mobiel bent doordat u bijvoorbeeld moet herstellen van een operatie of blessure, dan heeft u meestal maar tijdelijk een rolstoel nodig. In dat geval kunt u ervoor kiezen om een elektrische rolstoel te huren. Via uw eigen zorgverzekeraar heeft u veelal de mogelijkheid om zonder kosten een rolstoel te lenen voor een periode van drie tot zes maanden.

De zoektocht naar een geschikte en betaalbare rolstoel

Voor mensen met een beperkte mobiliteit is een elektrische rolstoel onmisbaar. Tegelijkertijd is het ook een grote investering. Door rekening te houden met de hierboven genoemde factoren en gebruik te maken van de beschikbare vergoedingen en financieringsopties die ter beschikking zijn, kunnen mensen de beste optie vinden die past bij hun behoeften en budget.