Een rolstoel biedt de ideale uitkomst wanneer u moeilijk ter been bent of tijdelijk niet kunt lopen vanwege bijvoorbeeld een operatie of blessure. Door het gebruik van een rolstoel blijft u langer mobiel en vergroot u uw zelfstandigheid. Maar wanneer heeft u recht op dit praktische hulpmiddel? In onze blog vertellen we u alles over uw rechten om een rolstoel te verkrijgen en hoe u dit precies doet.

Criteria voor het verkrijgen van een rolstoel

Het recht op een rolstoel wordt bepaald door een combinatie van medische noodzaak en toegankelijkheid tot zorg. Ten eerste moet er een duidelijke medische indicatie zijn voor het gebruik van een rolstoel. Dit betekent dat een gekwalificeerde zorgprofessional, zoals een arts of fysiotherapeut, moet vaststellen dat de persoon mobiliteitsbeperkingen heeft die het gebruik van een rolstoel rechtvaardigen.

Daarnaast is toegankelijkheid tot zorg een cruciale factor. In Nederland kunnen mensen meestal een rolstoel aanvragen via hun zorgverzekeraar. De aanvraagprocedure omvat meestal het verstrekken van medische informatie en rapporten die de noodzaak van een rolstoel onderbouwen. Deze informatie wordt beoordeeld door de zorgverzekeraar, die vervolgens beslist over de vergoeding van de rolstoel.

Rolstoel voor tijdelijk gebruik

Heeft u slechts tijdelijk een rolstoel nodig door bijvoorbeeld een operatie of blessure? Dan is het meestal niet noodzakelijk om zelf een rolstoel aan te kopen en kunt u er een lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar uit uw basisverzekering. Uw zorgverzekeraar vergoedt de benodigde medische hulpmiddelen via de zorgverzekeringswet.

Rolstoel voor langdurig gebruik

Als u voor een langere periode een rolstoel nodig heeft, dan is het verstandig om er een aan te schaffen. Via de gemeente is het mogelijk om een rolstoel vergoed te krijgen, indien u kunt aantonen dat deze om medische redenen benodigd is in uw dagelijkse leven om mobiel te kunnen blijven. De vergoeding komt vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wet zorgt ervoor dat mensen zelfstandig kunnen blijven en regelt ondersteuning zodat personen met een beperking gewoon deel kunnen nemen aan onze samenleving.

Hoe kom ik aan een rolstoel?

In Nederland voorziet de gemeente in rolstoelen voor mensen die deze nodig hebben voor dagelijks gebruik. Een medische verklaring is echter vereist om hiervoor in aanmerking te komen. Met deze verklaring kunt u een aanvraag indienen bij het Wmo-loket van uw gemeente. Informeer uzelf vooraf grondig over rolstoelen, zodat u uw wensen en behoeften goed kunt onderbouwen.

Een rolstoel verkrijgen kan op twee manieren: via een hulpmiddelenleverancier in bruikleen, of middels een Persoonsgebonden budget (PGB). Heeft u een baan, dan kunt u via het UWV eventueel nog een extra rolstoel aanvragen voor op het werk.

Rolstoel in bruikleen

Bij een rolstoel in bruikleen krijgt u veelal een vast pakket met bepaalde modellen om uit te kiezen. Vaak is het met goede argumentatie ook mogelijk om af te wijken van het standaardpakket. Het onderhoud van een bruikleen rolstoel is voor rekening van de aanbieder, die ervoor zorgt dat deze in goede conditie blijft. De gemeente betaalt per maand een soort leasebedrag aan de aanbieder van de rolstoel.

Rolstoel verkrijgen via PGB

Komt u er niet uit met de gemeente en/of de aanbieder, dan kunt u kiezen om een rolstoel via een PGB te krijgen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer ze een rolstoel aanbieden die niet overeenkomt met uw wensen. Bij een rolstoel via het PGB bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten van het onderhoud.

De voordelen van een eigen rolstoel

Hoewel het huren van een rolstoel soms de beste optie kan zijn, zijn er ook veel voordelen verbonden aan het hebben van een eigen rolstoel.

  • Comfort en maatwerk: een eigen rolstoel kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker, wat kan resulteren in een hoger niveau van comfort en gebruiksgemak.
  • Onafhankelijkheid en mobiliteit: met een eigen rolstoel heeft u de vrijheid om te gaan en staan waar u wilt, zonder afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van gehuurde rolstoelen.
  • Continuïteit van zorg: door een eigen rolstoel te hebben, heeft u altijd toegang tot het hulpmiddel dat u nodig heeft, zonder u zorgen te hoeven maken over vertragingen of problemen met het huren van een rolstoel.

In onze blog ‘Waar moet ik rekening mee houden met een rolstoel’ ontdekt u waar u allemaal rekening mee moet houden bij het gebruik van een rolstoel. Van praktische overwegingen tot suggesties voor allerlei activiteiten en uitstapjes.

Het aanvragen van een rolstoel

Een rolstoel is onmisbaar wanneer u permanent of tijdelijk beperkt bent in uw mobiliteit. Het verkrijgen van een rolstoel kan op verschillende manieren worden gedaan, waaronder via de gemeente of via een persoonsgebonden budget. Door u goed te informeren over de mogelijkheden en uzelf te voorzien van de nodige ondersteuning, is het aanvragen van een rolstoel een fluitje van een cent.