Het gebruik van een rolstoel kan een grote verandering betekenen in het dagelijks leven van een persoon. Of het nu gaat om tijdelijk of permanent gebruik, het is belangrijk om verschillende aspecten in gedachten te houden bij het kiezen en gebruiken van een rolstoel. In dit artikel bespreken waar u rekening mee moet houden met een rolstoel, van praktische overwegingen voor dagelijks gebruik tot suggesties voor activiteiten en uitstapjes met een rolstoel. 

Praktische overwegingen voor dagelijks gebruik

Bij het dagelijks gebruik van een rolstoel zijn er verschillende praktische overwegingen  om over na te denken en waar rekening mee moet worden gehouden:

Gewicht van een rolstoel

Het gewicht van een rolstoel gaat verder dan enkel de technische specificaties; het heeft invloed op dagelijks gebruik en transport. Hoeveel een rolstoel exact weegt is afhankelijk van het model. Zo zijn er lichtgewicht rolstoelen op de markt die tussen de 10 en 20 kg wegen, en elektrische exemplaren met een gemiddeld gewicht tussen de 100 en 150 kg.  Het is belangrijk om een rolstoel te kiezen die past bij de levensstijl van de gebruiker, en het gewicht speelt hier een essentiële rol bij. 

Afmetingen en deuren

Praktische overwegingen zoals de breedte van de rolstoel in verhouding tot de deuren in huis spelen een cruciale rol in de dagelijkse manoeuvres. Het bepalen van de juiste deurbreedte en eventuele aanpassingen in huis zijn van belang om de mobiliteit binnen de woning te vergroten. Gemiddeld heeft een rolstoel een zitbreedte van 45 cm en een totale breedte van 60 cm. Hoe breed moet een deur dan precies zijn voor een rolstoel? Om comfortabel en soepel door de deur te kunnen adviseren we een breedte van 90 cm. 

Praktische rolstoel accessoires 

Om het gebruik van een rolstoel makkelijker te maken, bestaan er allerlei praktische rolstoel accessoires. Denk hierbij aan kussens voor extra comfort, tassen om spullen eenvoudig te vervoeren, bekerhouders om drinken bij de hand te houden, zuurstoffleshouders voor mensen die zuurstoftherapie nodig hebben, verlichting voor optimale zichtbaarheid en veiligheid enzovoort. 

Schoonmaken van een rolstoel

Een goed onderhouden rolstoel is de sleutel tot duurzaam gebruik en optimale prestaties. Het regelmatig schoonmaken en onderhouden is essentieel om mogelijke problemen te voorkomen en de goede conditie van de rolstoel te behouden. Hoe vaak u een rolstoel moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren. De gebruiksfrequentie, plaats van gebruik en hoe vuil de omgeving is waar u ermee komt spelen hierbij een rol. Als algemene richtlijn bevelen we aan om bij dagelijks gebruik uw rolstoel wekelijks schoon te maken, en om de twee weken als u deze minder vaak gebruikt. 

Onderhoud

Naast schoonmaken is ook het onderhoud van de rolstoel een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Controleer op regelmatige basis de bandenspanning, de remmen, het frame en de voetsteunen. Door frequent onderhoud uit te laten voeren bent u verzekerd van een veilig en optimaal rolstoelgebruik en zorgt u voor een lange levensduur. 

Rolstoelvriendelijke auto’s

Een auto die geschikt is voor rolstoelgebruikers moet voldoen aan bepaalde criteria om het comfortabel en veilig vervoeren van een rolstoel mogelijk te maken. Hierbij is het belangrijk om naar uw eigen wensen en behoeften te kijken. Deze zijn veelal afhankelijk van of u zelf wilt rijden of als passagier meerijdt, of u een hulpmiddel gebruikt en of u zelf de transfer naar de autostoel kunt maken. Bij het kiezen van een auto voor rolstoelvervoer is het raadzaam om advies in te winnen bij experts en om proefritten te maken om te zien welke optie het beste past bij de specifieke behoeften.

Activiteiten met een rolstoel

Het hebben van een rolstoel mag de deelname aan het dagelijkse leven niet belemmeren. Van uitstapjes naar het park tot het bijwonen van allerlei sociale evenementen, er zijn diverse activiteiten mogelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. Hier zijn een aantal suggesties over wat u allemaal kunt doen met een rolstoel:

  • Rolstoeltoegankelijke activiteiten: veel openbare locaties zoals parken, musea, bioscopen en theaters zijn rolstoeltoegankelijk. Maak gebruik van deze gelegenheden om uitstapjes te maken en nieuwe ervaringen op te doen.
  • Sport en recreatie: rolstoelgebruikers kunnen deelnemen aan verschillende sporten en recreatieve activiteiten, zoals rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, zwemmen, handbiken en wandelen op rolstoelvriendelijke paden.
  • Sociale evenementen: neem deel aan sociale evenementen en bijeenkomsten, zoals feesten, bijeenkomsten en verenigingsactiviteiten. Dit kan een geweldige manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale banden te versterken.
  • Reizen: ondanks eventuele uitdagingen op het vlak van mobiliteit zijn er veel mogelijkheden om te reizen met een rolstoel. Kies rolstoelvriendelijke bestemmingen en vervoersopties en plan uw reis zorgvuldig van tevoren.
  • Kunst en cultuur: bezoek galerijen, tentoonstellingen en culturele evenementen die rolstoeltoegankelijk zijn. Geniet van kunst, muziek, theater en andere culturele ervaringen.
  • Natuur en buitenactiviteiten: verken de natuur en geniet van buitenactiviteiten zoals picknicken in het park, vogels kijken, vissen, kamperen en het verkennen van rolstoelvriendelijke wandelpaden.

Optimaal en comfortabel rolstoelgebruik

Het leven met een rolstoel vereist zorgvuldige overwegingen en aanpassingen in het dagelijkse leven. Door rekening te houden met de hierboven besproken aspecten wordt het gebruik van een rolstoel comfortabeler en makkelijker. Hierdoor wordt de brug geslagen tussen beperkingen en mogelijkheden. Praktische tips voor het dagelijks leven maken het verschil voor rolstoelgebruikers.

Neem een kijkje op onze websites voor verschillende soorten rolstoelen en ontdek welke het beste bij jouw behoeftes past! Heeft u nog vragen of wilt u graag advies? Neem dan contact met ons op! Bel naar 010-7600122 of mail naar info@welzijnswarenhuis.nl.