Scootmobielen bieden mensen met mobiliteitsbeperkingen een veilige en comfortabele manier om zich te verplaatsen. Net als andere weggebruikers dienen scootmobielgebruikers zich te houden aan de verkeersregels. In dit artikel bespreken we de belangrijkste verkeersregels voor scootmobielgebruikers in Nederland.

Het belang van verkeersregels voor scootmobielgebruikers

Het is belangrijk dat scootmobielgebruikers zich aan de verkeersregels houden om de veiligheid van zichzelf en anderen te waarborgen. Scootmobielen kunnen een aanzienlijke snelheid bereiken, en het is daarom belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van hun omgeving en zich gedragen als volwaardige weggebruikers.

Hoe oud moet je zijn om een scootmobiel te rijden?

In Nederland mag je vanaf 16 jaar een scootmobiel rijden. Je hoeft geen rijbewijs te hebben om een scootmobiel te rijden.

Is een scootmobiel een voetganger of bestuurder?

Een scootmobiel wordt in Nederland gezien als een gehandicaptenvoertuig. Dit betekent dat scootmobielgebruikers zich aan de verkeersregels voor bestuurders moeten houden.

Is een scootmobiel een gehandicaptenvoertuig?

Ja, een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig. Dit betekent dat scootmobielgebruikers bepaalde voordelen hebben op de weg, zoals:

 • Ze mogen op het (brom)fietspad rijden.
 • Ze mogen op de stoep rijden, mits ze voetgangers voorrang verlenen.
 • Ze mogen op de rijbaan rijden, mits ze zich aan de verkeersregels voor bestuurders houden.

Is een scootmobiel een motorvoertuig?

Nee, een scootmobiel is geen motorvoertuig. Dit betekent dat scootmobielgebruikers niet dezelfde verkeersregels hoeven te volgen als motorrijders, zoals het dragen van een helm.

Waar mag een scootmobiel rijden?

Scootmobielen mogen op de volgende plekken rijden:

 • Op de stoep: Scootmobielgebruikers mogen op de stoep rijden, mits ze voetgangers voorrang geven. Op de stoep mag een scootmobiel maximaal 6 kilometer per uur rijden.
 • Op het (brom)fietspad: Scootmobielgebruikers mogen op het (brom)fietspad rijden, mits ze zich aan de verkeersregels voor fietsers houden. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
 • Op de rijbaan: Scootmobielgebruikers mogen op de rijbaan rijden, mits ze zich aan de verkeersregels voor bestuurders houden. Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur.

Welk rijbewijs voor een scootmobiel?

In Nederland heb je geen rijbewijs nodig om een scootmobiel te rijden. Wel moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

Overige verkeersregels voor scootmobielgebruikers

Naast de bovenstaande regels dienen scootmobielgebruikers zich ook aan de volgende verkeersregels te houden:

 • Rijden met licht aan: Scootmobielgebruikers dienen te allen tijde met licht aan te rijden.
 • Gebruik van richtingaanwijzers: Scootmobielgebruikers dienen richtingaanwijzers te gebruiken bij het afslaan en het invoegen.
 • Voorrang verlenen aan voetgangers: Scootmobielgebruikers dienen altijd voorrang te verlenen aan voetgangers.
 • Mobiel niet gebruiken tijdens het rijden: Scootmobielgebruikers mogen tijdens het rijden geen mobiele telefoon of andere elektronische apparaten gebruiken.
 • Snelheid: scootmobielen moeten zich ook aan maximumsnelheden houden. Bekijk voor meer informatie de blog Hoe snel gaat een scootmobiel?

Het is belangrijk dat scootmobielgebruikers zich aan de verkeersregels houden om de veiligheid van zichzelf en anderen te waarborgen. Door zich aan de regels te houden, kunnen scootmobielgebruikers veilig en comfortabel deelnemen aan het verkeer. Het is belangrijk om een goede scootmobiel te hebben om veilig aan het verkeer deel te nemen. Bekijk al onze scootmobielen en opvouwbare scootmobielen.